میلاد مسعود حضرت محمد (ص) بر مسلمانان جهان مبارک باد

ساخت وبلاگ

میلاد مسعود حضرت محمد (ص) بر مسلمانان جهان مبارک باد

مقدمه :
مسلمانان در طول تاریخ و تا کنون مراسم میلاد پیامبر را جشن میگیرند، و بسیاری از علمای اهل سنت (مانند ابن اثیر، ابن جوزی، سخاوی و ابن کثیر) کتاب‌هایی به خصوص میلاد پیامبر نگاشته‌اند ؛ از میان کشورهای اسلامی، تنها کشوری که در آن میلاد پیامبر تعطیل نیست، عربستان است . جشن های مسلمانان برعلاوه اعیاد فطر و اضحی؛ میلاد پیامبر با شکوه تر برگزار میگردد. احتمالا" این جشن‌ها برای اولین بار به صورت عمومی در مصر در سال 1100 م [اواخر قرن پنجم هجری] برگزار شد. خلفای فاطمی مصر، ولادت پیامبر، علی بن ابی‌طالب و فاطمه زهرا، و خلیفهٔ وقت فاطمی را جشن می‌گرفتند. این جشن‌ها به صورت اهدای هدیه و ایراد خطبه‌ها انجام می‌شد. منشاء بسیاری از جشن‌های مسلمانان سنی به سال 1207 م برمی‌گردد که در آن مظفرالدین گوکبری (شوهرخواهر صلاح‌الدین ایوبی) در اربیل به مدت یک ماه جشن‌هایی را برای میلاد پیامبر برگزار کرد. اگرچه رهبران مذهبی این جشن را به رسمیت نشناختند، به تدریج این عید به مناطق دیگر مسلمان‌نشین منتشر شد .( 1)
در افغانستان یقینا" جشن میلاد پیامبر برگزار میگردید. اما در تاج التواریخ امیر عبدالرحمن خان از آن نام نبرده است او مینویسد که : سال پنج روز عید است اول عید فطر و دیگری عید اضحی ، سومی عید برات که 15 روز قبل از آغاز ماه مبارک رمضان برگزار میگردد و چهارم عید نوروز است که هر سال به تاریخ 21 مارس یا اول ماه حمل جشن گرفته میشود و پنجم عید یادگار لقبی ضیاء الملة والدین است که سالانه به تاریخ 24 اسد برگزار میگردد.( 2) اما این به آن معنی نیست که مردم عوام میلاد پیامبر را جشن نمیگرفتند .
به صورت رسمی در زمان سلطنت محمد ظاهر شاه در تقویم کشور روز میلاد پیامبر ثبت گردید وتعطیل عمومی بود و منظم جشن گرفته میشد. در این روز از رادیو و بعدا" تلویزیون ؛ نعت‌ها (اشعار ستایش محمد ص و اعمال او) خوانده می‌شود و وعاظ، در مورد زندگی و آموزه‌های پیامبر صحبت می‌کنند. همچنان صدها اجتماعات در مساجد تشکیل بزرگان و جوانان و کودکان با دعا و نیایش میلاد پیامبر را برگزار می‌کردند.
میلاد نبی کریم ص در دهه های گذشته به خصوص دهه هایکه به خاطر داریم دهه چهل و پنجاه تا کودتای هفت ثور این روز بصورت عنعنوی در شهر ها و ولایات تحلیل میگردید و برپایی جشن میلاد سرور کاینات خودجوش بوده نه از طرف این ویا آن دیکته میگردید و نه فرمایشی و تشریفاتی بود بلکه قلبا" مردم ما این روز را تجلیل مینمودند .
در کشور ما روز مولود شریف تعطیل بود چنانچه در بالا گفته شد؛ برای یک روز رادیو نعت خوانی و بیانیه ها در اوصاف پیامبر اسلام داشت . در حالیکه در ترکیه میلاد نبی ص هفت روز بدون اینکه تعطیل باشد با تمام زیبایی برگزار و جشن گرفته میشود . در عربستان تعطیل نیست و در ایران میلاد نبی ص را به تاریخ 17 ربیع الاول به شکل ساده برگزار مینمایند. در حالیکه روز شهادت نواسه پیامبر را با ملاحظات سیاسی مجلل جشن میگیرند.
پاکستان و هند این روز را مانند سایر کشور ها جشن میگیرند اما در هند بیشتر رونق میلاد نبی ص دیده میشود به خصوص در دهلی و لکنهو و بمبی محافل بزرگ برگزار میشود.
کشور ما با همان اقتصاد دهاتی گونه خویش با اضافه اعتقاد قوی اسلامی و احترام به پیامبر اسلام ؛ مولود شریف تجلیل میگردید. رفتن به قبرستان اعضای خانواده و دعا و آب انداختن و بالاخره در مساجد ختم های قران شریف و اماده نمودن خیرات به شکل عمومی در شهر ها رواج داشت. خانواده ها نذر مینمود و با پختن شوله شرین ، شوله غوربندی و حلوا و گخش آن به مستحقین این روز را گرامی میداشتند .

زندگانی پیامبر اسلام :
حضرت محمد (ص) بنیان‌گذار و پیامبر اسلام ، آخرین پیامبر در سلسلهٔ پیامبران الهی و تحویل‌ دهندهٔ کتاب قرآن و تجدید کننده آیین اصلی یکتا پرستی (دین حنیف) است. او هم‌ چنین به عنوان یک سیاست‌مدار، رئیس دولت، بازرگان، فیلسوف، خطیب، قانون‌ گذار، اصلاح‌ گر، فرمانده جنگی، مأمور تعلیم فرمان‌های خدا (ج) به‌ شمار می‌رود.
نامش مُحمّد بن عبداللّه بن عبدالمطّلب بن هاشم بن عبدمَناف و از طرف مادر پیامبر اسلام، آمنه دختر وهب بن عبدمناف است. ولادت پیامبر اسلام (ص) 12 ربیع‌الاول 570 م در شهر مکه در منزل محمد ابن یوسف میباشد.عبدالله، پدر محمد (ص)، چند ماه پس از ازدواج با آمنه دختر وهب، رئیس طایفه بنی‌زهره، به سفری تجارتی به شام رفت و هنگام بازگشت، در یثرب درگذشت. محمد (ص)، دوران شیرخوارگی را نزد حلیمه، زنی از قبیله بنی‌سعد گذراند.
وقتی محمد شش سال و سه ماه (و به قولی چهار سال) داشت، مادرش او را برای دیدار با اقوام و خویشان (از طرف مادر عبدالمطلب از طایفه بنی عَدِی بن نّجّار)، به یثرب برد. در بازگشت به مکه، آمنه در ابواء درگذشت و همانجا دفن شد. آمنه در وقت درگذشت، ۳۰ ساله بود. پس از وفات آمنه، عبدالمطلب، پدربزرگ پدری محمد(ص)، سرپرست او شد. محمد هشت ساله بود که عبدالمطلب درگذشت و عمویش ابوطالب سرپرستی او را عهده‌دار شد.
در نو جوانی به سفر های تجارتی رفت تا اینکه درکاروان تجارتی خدیجه زن متمول مکه همراه شد . در نتیجه همین مسافرت خدیجه که حدود چهل سال و محمد (ص) 25 سال داشت با هم ازدواج نمودند. خدیجه حدود 25 سال با محمد (ص) زندگی کرد و سرانجام در سال دهم بعثت درگذشت. پس از درگذشت خدیجه، پیامبر با سوده دختر زمعة بن قیس ازدواج کرد. همسران بعدی پیامبر(ص) عبارتند از: عایشه، حفصه، زینب دختر خزیمه بن حارث، ام حبیبه دختر ابوسفیان، ام سلمه دختر ابوامیه مخزومی، زینب دختر جحش، جویریه دختر حارث بن ابی ضرار، صفیه دختر حیی بن اخطب، و میمونه دختر حارث بن حزن و ماریه دختر شمعون.
مادر تمام فرزندان پیامبر به جز ابراهیم، خدیجه بود. مادر ابراهیم ماریه قبطیه بود. فرزندان رسول خدا(ص)، به جز حضرت فاطمه زهرا، همگی در زمان حیات پیامبر درگذشتند و نسل پیامبر(ص) تنها از طریق فاطمه زهرا ادامه یافت. محمد (ص) سه پسر و چهار دختر داشت:
- قاسم، نخستین پسر که در کودکی در مکه درگذشت.
- زینب، در 8 قمری در مدینه درگذشت.
- رقیه، در 2 قمری در مدینه درگذشت.
- ام کلثوم، در 9 قمری در مدینه درگذشت.
- فاطمه زهرا در 11 ق، در مدینه شهید شد و نسل رسول خدا (ص) تنها از وی باقی ماند.
- عبدالله، پس از بعثت در مکه زاده شد و همان جا درگذشت.
- ابراهیم، در 10 قمری در مدینه درگذشت
حضرت محمد(ص) در سن 35 سالگی پذیرش حَکَمیت ، از سوى سران قبیله ‏ها و رفع اختلاف آنها در نصب حجرالأسود، در دیواره خانه خدا (کعبه) را به عهده گرفت .

بعثت پیامبر اسلام :
پیامبر اسلام هر سال یک ماه را ؛ در غار (حرا) در یکی از کوه‌های اطراف مکه به تفکر و عبادت می‌پرداخت. محمد در همین مکان و در حدود 40 سالگی از طرف خدا به پیامبری برگزیده شد و وحی بر او فروفرستاده شد. ( 17 رمضان 610 م ) بنابران دعوت محمد همانند دعوت دیگر پیامبرانِ کیش یکتاپرستی مبنی بر این بود که خداوند (الله) یکتاست و تسلیم شدن برابر خدا راه رسیدن به اوست.
طی سیزده سال دعوت در مکه، تعداد اندکی به اسلام گرویدند که با مخالفت قبیله قریش و برخی دیگر از قبیله‌های عرب روبه‌رو شدند و با آنان با خشونت رفتار می‌شد. محمد برای رهایی از این آزار و اذیت‌ها به همراه پیروان خویش، در سالی که بعدها مبدأ تقویم هجری شمسی و قمری شد، به شهر یثرب (که بعدها مدینةالنبی نامیده شد)، هجرت کرد. او در مدینه توانست قبایل در حال ستیز اوس و خزرج را متحد کند. وی بر پایه مسلمانان مهاجر مکه و مردم مدینه جامعه و دولتی نوین با نام امت تأسیس کرد. بین مسلمانان با قبایل مکه و هم پیمانان آنها جنگ درگرفت و سرانجام پس از هشت سال جنگ، حضرت محمد (ص) به همراه پیروانش که تا آن زمان به بیش از ده هزار نفر بالغ شده بودند، مکه را فتح کرد. بتدریج و بخصوص پس از فتح مکه بیشتر مردم شبه جزیره عربستان به اسلام گرویدند و امت اسلام به کل این سرزمین گسترش یافت. حضرت محمد(ص) ده سال پس از هجرت، و چند ماه پس از بازگشت از حجةالوداع، بیمار و رحلت نمود .

تاریخ گذاری سرگذشت پیامبر اسلام :
- 570 م تولدپیامبر اسلام ؛ مرگ عبدالله (پدر)
- 576 م مرگ آمنه (مادر)
- 578 م مرگ عبدالمطلب (پدربزرگ و سرپرست)
- 583 م سفر تجاری به شام
- 595 م ازدواج با خدیجه
- 610 م بعثت و شروع نبوت
- 613 م دعوت عشیره و آغاز دعوت علنی و عمومی
-614 م آغاز آزار مسلمانان توسط مردم مکه
- 615 م هجرت گروهی از مسلمانان به حبشه
- 616 م آغاز محاصره بنی هاشم در شعب ابی طالب
- 619 م پایان محاصره بنی هاشم در شعب ابی طالب
-619 م وفات ابوطالب و خدیجه
- 620 م سفر معراج
- 621 م پیمان اول عقبه (بیعت النساء)
- 622 م پیمان دوم عقبه (بیعت الحرب)
- 622 م مهاجرت مسلمانان به یثرب
- 624 م تغییر قبله
- 624 م غزوه بدر
- 624 م شکست بنی‌قینقاع
- 625 م غزوه احد
- 625 م شکست بنی‌نضیر
- 627 م غزوه احزاب
- 627 م شکست بنی‌قریظه
- 628 م صلح حدیبیه
- 628 م غزوه خیبر
- 629 م نخستین سفر حج
- 629 م جنگ موته
- 630 م فتح مکه
- 630 م غزوه حنین
- 630 م غزوه طائف
- 631 م تسلط بر بیشتر شبه جزیره عربستان
- 632 م غزوه تبوک
- 632 م حجة الوداع
- 632 م رحلت

+ نوشته شده توسط شاه محمود محمود در سه شنبه بیست و هشتم آذر ۱۳۹۶ و ساعت 16:55 |

افغانستان فردا...
ما را در سایت افغانستان فردا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : bafghanistanefardab بازدید : 326 تاريخ : چهارشنبه 29 آذر 1396 ساعت: 23:03