مراسم تدفین و تکفین میت در برخی مناطق ولایات غربی و مرکزی افغانستان بر مبنای یک تصویر

ساخت وبلاگ
مراسم تدفین و تکفین میت در برخی مناطق ولایات غربی و مرکزی افغانستان بر مبنای یک تصویر

مردم ما با رنگارنگ بودن خویش ؛ رسوم و عنعنات منحصر به فرد دارند شاید برخی مراسم خوشی و غم در اکثر ولایات یکسان برگزار گردد . اما هستند مردم ولایاتی که برای برگزاری مراسم عنعوی و مناسبت خوشی مانند مراسم نامزدی و عروسی و یا ماتم و امثال آن روش خاصی خویش را دارند .
تا امروز هر کدام ما به مراسم زیادی از تدفین و تکفین میت اشتراک نموده ایم در کابل و لوگر و وردک و حومه کابل یعنی شش کروهی آن مراسم یکسان برگزار میشود میت را بعد از تکفین و نماز جنازه به مقبره ابایی آن به خاطر تدفین میبرند و هریک کوشش دارند تا پایه چارپایی میت را برای چند دقیقه به دوش کشند تا ثواب کمایی نمایند و در مسیر راه یا همه خاموش اند و یا ندرتا" با اواز بلند صلواة به روان پاک پیامبر اسلام میفرستند.در ولایات شمالی و جنوبی و مرکزی و غربی تدفین و تکفین با اندک تفاوت با همه ساده گی برگزار می گردد .
چند روز قبل به تصویر ذیل دسترسی شد که تدفین میت را در ولایات مرکزی و غربی نشان میدهد احتمال میرود این تصویر از ولایت غور و یا ارزگان شصت سال قبل باشد . این تصویر نشان میدهند که تا چه حد میت بدون فشن و تجمل که امروز معمول است ؛ عاری بوده است .
وجه مشخصه تصویر را چنین میتوان شمرد :
1 - میت خلاف رسم باشنده گان کابل و حومه آن به چهارپایی انتقال داده نشده است . فقط بالای چوب آنرا طوری گذاشته اند تا برای انتقال ساده گردد چوب ها در بالای سر و در پای میت به مثابه دستگیره بسته شده است ضمنا: میت را در گلیم پوشانده اند و در همان چوب بسته اند. تا از افتادن آن جلوگیری گردد .
2 - در کابل و حومه آن متوجه بودیم که با میت تا قبرستان ، فقط حلوا و یا اسپند انتقال و دود میکنند و قبل از دفن بالای میت قران خواندن و موعظه و ارشادات نبوی توضیح میگردید و هرکس به اندازه توان خویش مقداری پولی را به مثابه « اسقات » به مردمان مستحق توزیع می نمایند. در سالهای اخیر تعدادی زیادی اسپندیان به خصوص در قبرستان شهدای صالحین وجود داشتند که با امدن میت اسپند دود میکردند و مزد میگرفتند . در حالیکه در ولایات مرکزی و غربی برخلاف مراسم که در کابل و حومه آن برگزار میگردید ؛ بوت و یا پیزار میت را تا قبر عقب میت همراه نموده و تا هنگام دفن در کنار میت میگذاشتند . و اسن رسم بوت گذاشتن در کابل و حومه آن ؛ بوت میت را بیرون دهلیز منزل میگذاشتند و این رسم اکثرا" تا روز سوم و بعضا" تا روز چهلم ادامه میداشت .
3 - موجودیت تعداد کمی مردم دراین مراسم واضح میسازد که متوفا از قریه بسیار کوچک بوده است .
4 - با دیدن این تصویر وضع اجتماعی و اقتصادی مردم به خوبی معلوم میگردد. که دراون قریه و یا محله برای انتقال میت حتی یک چهارپایی و یا تخته نبوده است و یا اینکه متوفا را از فاصله دور تا قبرستان آورده اند و چنین محکم بندی کرده اند تا میت به زمین نخورد . و یا اینکه رسم و عنعنه چنان بوده ؛ که میت را به جهار چوپ انتقال میدادند.

+ نوشته شده توسط شاه محمود محمود در چهارشنبه یکم شهریور ۱۳۹۶ و ساعت 16:27 |
افغانستان فردا...
ما را در سایت افغانستان فردا دنبال می کنید

برچسب : مراسم,تدفین,تکفین,برخی,مناطق,ولایات,غربی,مرکزی,افغانستان,مبنای,تصویر, نویسنده : bafghanistanefardab بازدید : 302 تاريخ : پنجشنبه 2 شهريور 1396 ساعت: 0:36