روستای گمران ولسوالی محمد آغه

ساخت وبلاگ

روستای گمران ولسوالی محمد آغه

مقدمه :
ولایت لوگر با قدامت تاریخی خویش هنوز از دید دولتمردان افغانستان « ولایت درجه 3 ؟» به نظر میخورد . انصافا" که این تقسیم بندی در مورد ولایات افغانستان بی جا و بی مورد است . چگونه دولت ها میتوانند که تفاوت بین ولایات و مردم آن داشته باشند. اما امروز با تآسف این راهکاری است که برای ولایات افغانستان طرح و وضع شده است . دریغا با وجود سهم داشتن فعال مانند سایر هموطنان خویش در ازادی و استقلال و ابادی افغانستان ؛ حداقل توجه به عمران و ابادی و حقوق اجتماعی و اقتصادی این ولایت نشده است .
همانگونه برخی ولایات دستخوش فراموشی است بعضی روستا ها و قریه ها همچنان به فراموشی سپرده شده است . در ولایت لوگر صد ها روستا است که نه تنها نام از آنها گرفته نمیشود بلکه هنوز سیر قهقرایی اجتماعی را در منجلاب تضاد قومی و « اودر زاده گی » طی مینمایند. اما روستا های در این ولایت وجود دارد ظاهرا" غبار فراموشی روی آن نشسته است اما در عمق خویش مردان بزرگی این کشور را پرورده است ؛ یکی از آن جمله روستای گمران ولسوالی محمد آغه میباشد که شخصیت بزرگی نظامی - سیاسی عبدالملک خان عبدالرحیم زی را در خود پرورش داده است .

موقعیت جغرافیایی روستای گمران :
روستای گمران به فاصله دو نیم کیلومتر به شرق قریه زیدآباد و سی کیلومتر از کابل در دو کنار دریای لوگر بین خطوط 69 درجه،8 دقیقه، 42 ثانیه طول البلد شرقی و 34 درجه، 17 دقیقه، عرض البلد شمالی واقع است . ( 1)
روستای گمران به طرف چپ سرک کابل - گردیز افتاده است و روستا های کندواله و قلعه مارا، و سفید سنگ و دوران خیل و کونج نزدیک ترین روستای های است که در کنار قریه گمران قرار دارند.
روستا گمران با موقعیت طبیعی در هر دو کنار دریای لوگر، که در جاده اصلی کرم با عبور از رودخانه است .. ساکنان گمران قوم ادرمزی قوم غلجایی و تاجیک ها میباشد ؛ رئيس یا ملک آنها در سال (1906م ) در زمان امیر حبیب الله خان سراج الملة والدین ؛ سلطان محمد خان بود چهار دهکده یا چهار قلعه که روستای متذکره را تشکیل میداد در سال 1880 م شامل 150 خانواده بود . وضع اراضی و جغرافیایی این روستا و منطقه در گذشته نه چندان دور طوری بود که برای استفاده از شتر شهرت بسیار داشت . شتر معمولا" برای فروش و حمل و نقل استفاده میشد . روستا و قریه گمران از طریق جاده اصلی سنگ نوشته با یک پل غیر مطمین و ابتدایی به کابل وصل میشد . ( 2)

عبدالملک خان عبدالرحیم زی کی بود ؟
در70 سال اخیر گمران لوگر با نام شخصیت نظامی - سیاسی افغانستان مرحوم عبدالملک خان عبدالرحیم زی گره خورد. مرحوم عبدالملک خان از باشنده گان گمران بود، در سال 1293 هـ ش در قریه زیبای گمران تولد شده بود . دروس ابندایی و مقدماتی را در قریه و در داخل افغانستان به پایان رسانید وتحصلات عالی نظامی را درپوهنځی لوازم ترکیه و همچنان درجه و رتبه ارکان حرب را در همان کشور بدست آورد .( 3) موصوف با وجود رتبه نظامی به حیث وزیر مالیه و کفیل وزارت اقتصاد ، کابینه سردار محمد داوود خان ایفای وظیفه مینمود. بی مورد نیست که بنویسم موفقیت صداراعظم داوود در طرح و پیشبرد پلان پنج ساله اول ؛ با خدمت دلسوزانه عبدالملک خان نهفته بود .با تآسف به تاریخ 13 سرطان 1336 هـ ش بنابر اغراض شخصی همنشینان صدراعظم و حسادت برخی افراد که علیه محمد داوود قرار داشتند؛ عبدالملک خان را با دستان حامیان خودش ( صدراعظم و برادرش سردار نعیم ) به زندان انداخت. همانگونه تهمت ( کودتا ) که سال های بعد برپیشانی محمد هاشم میوندوال زدند، مرحوم عبدالملک خان را به همان تهمت و بهانه 22 سال به زندان دهمزنگ کابل نگهداشتند. دریغا بیست ودو سال در کنار سایر کسانیکه مانند او بی گناه بودند در سلول های زندان دهمزنگ به سر بردند. اما با کودتای 7 ثور عبدالملک خان ظاهرا" رها گردید اما بنابر گفته دوستان و خانواده اش هنگامیکه او در شفاخانه وزیراکبر خان؛ بنابر مریضی که عاید شان بود بستری و تحت تداوی بود؛ به شهادت رسانید. (4 )
در مورد فعالیت و کارکرد ها و سرگذشت زندگی عبدالملک خان به زودی مطلب جداگانه خدمت تان ارایه مینمایم اما خانواده و فرزندان موصوف ؛ ساحه دو هزار متر مربع اراضی میراثی خویش را برای ساختن مکتب به مردم و فرزندان گمران اهدا نمودند .
مکتب یاد شده در ساحه دو هزار مترمربع زمین به طور پخته و اساسی دریک طبقه به مصرف هشت میلیون افغانی از سوی موسسه آسیای مرکزی اعمارگردیده است .
این مکتب هشت اتاق درسی، چهار اتاق اداری و سایر ملحقات ضروری به شمول احاطه تعمیر متذکره شامل میباشد . مکتب متذکره که به نام متوسطه دختران قریه گمران مسمی است گنجایش سه صدو بیست شاگرد را دریک وقت دارا میباشد که فعلاً" چهارصد شاگرد دختر از چهارقریه دراین مکتب مصروف آموزش میباشند . ( 5)

زیرنویسها :
1 - قاموس جغرافیایی افغانستان، ج سوم، کابل، 1338 هـ ش، ص 445 .
2 - لودویک - آدمک، گزیتر جغرافیایی ،ج 6 ، ص 240 .
3 - عبدالرحیم زی - عبدالملک ، ارمغان زندان ، کابل ، 1388 هـ ش ، ص 240 .
4 - رجوع کنید به : سایت پارلمان افغانستان .
5 - باختر نیوز 21 جدی .

+ نوشته شده توسط شاه محمود محمود در سه شنبه شانزدهم خرداد ۱۳۹۶ و ساعت 13:25 |
افغانستان فردا...
ما را در سایت افغانستان فردا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : bafghanistanefardab بازدید : 315 تاريخ : سه شنبه 16 خرداد 1396 ساعت: 18:37